Mmmm....pagi ni saya sediakan satu jenis kek kegemaran saya, tapi ini adalah kali pertama saya mencuba resepi dari Evelyn. Cuma feveret saya ialah 'CHEESE'. kikiki...Saya tak nak menulis dan bercakap banyak, ..mood nak menaip, kaku...kerja kat opis tengah banyak..jomlah layan gambar dan resepi dari Evelyn ni.... tak menyesal pun ada cuba ni..sedap....
1/3 anak saya dah bawa pergi sekolah untuk jamuan akhir tahun, 1/3 bagi sorang sedikit rase dan 1/3 bahgian tuk family saya....macam tak cukup jer...macam sikit jer....takpalah rezeki yang ada kita agih2kan....jangan kedekut...semuanya dari Allah jua.. :) PEACE!!!
Cantik jer tengok kek ni...comel..lembut dan sedap...rasa pun sedang2 jer manis buahnya...
Cantik kan???? hihihihi
Resepinya bolehla nak jengah di bawah ni...
Resepi Asal :Evelyn Gemina
Di Try : Yusliza Yusoff
Marble baked cheesecake
Bahan2nya
A
500g cream cheese
50g gula kaster
1 sk esen vanila (saya tambah)
1 sk esen vanila (saya tambah)
B
230g whip topping cream (sy guna UHT whipping cream)
C
5 biji kuning telur
D
120g tepung gandum
E
E
1 biji parutan kulit lemon
(saya skipkan)
F
5 biji putih telur
F
5 biji putih telur
120g gula kaster
1 sk jus lemon (saya skip)
G
50g coklat
1sb susu segar
Cara2 membuatnya:
1. Panaskan oven pada suhu 150C. Sediakan loyang bulat bersaiz 9 inci, griskan & alaskan dasarnya dengan kertas minyak. Ketepikan.
2. Pukul bahan A hingga
lembut & berkrim.
3. Masukkan B, pukul
sebati. Masukkan bahan C, D & E, pukul lagi hingga sebati.
4. Pukul putih telur dari bahan F hingga berbuih. Masukkan bahan2 F yang lain & pukul hingga kembang.
5. Satukan adunan F dengan adunan cheese (langkah 3) tadi. Gaul hingga rata.
6. Cairkan coklat pada bahan G, masukkan susu segar & gaul rata. Ambil adunan tadi (langkah 5) sebanyak 200g & satukan dengan adunan coklat. Gaul rata.
7. Tuang 1/3 adunan cheese kedalam loyang. Kemudian, tuang pula 1/2 adunan coklat atas adunan cheese tadi. Tuang pula baki adunan cheese atasnya. Akhir sekali, tuang adunan coklat & lorekkan guna chopstick/pencungkil gigi untuk membuat bentuk marble.
8. Bakar kek guna kaedah waterbath selama 90 minit atau hingga kek masak pada suhu 150C.
4. Pukul putih telur dari bahan F hingga berbuih. Masukkan bahan2 F yang lain & pukul hingga kembang.
5. Satukan adunan F dengan adunan cheese (langkah 3) tadi. Gaul hingga rata.
6. Cairkan coklat pada bahan G, masukkan susu segar & gaul rata. Ambil adunan tadi (langkah 5) sebanyak 200g & satukan dengan adunan coklat. Gaul rata.
7. Tuang 1/3 adunan cheese kedalam loyang. Kemudian, tuang pula 1/2 adunan coklat atas adunan cheese tadi. Tuang pula baki adunan cheese atasnya. Akhir sekali, tuang adunan coklat & lorekkan guna chopstick/pencungkil gigi untuk membuat bentuk marble.
8. Bakar kek guna kaedah waterbath selama 90 minit atau hingga kek masak pada suhu 150C.
No comments:
Post a Comment