Assalamualaikum semua....
Sebenarnya kebanyakan kek2 ni yus dah buat lama, yus x pernah berblog, sebelum ni, tapi tiba2 teringin pulak nk buat blog, kalo sebelum ni kebanyakan apa yg yus masak semuanya sy post dlm fb jer....Actually sebelum ni yus memang kekok dan jarang2 jer jadi kek yg yus buat, tapi keinginan, buat dan terus buat demi ank2 ..yerla ank2 sy ramai, kalau setiap kali nk beli..Adoooiii!!!!!!! bengkok jugak dibuatnya...Kali ni yus mencuba Red velvet, resepi sy tak ingat mabik dimana, tapi kalau x silap yus ni dari Anna Qawinna...halalkan resepi yerk..hasilnya pasti x mengecewakan....
Deko pun ntah apa2 ntah masa ni....hihiihihih

Syok!!!!!
- RESEPI RED VELVET CAKE -MOIST
-
Sumber : Nurul@Cakes2U
-
Red Velvet Cake by
annaqawina.blogspot
Bahan-bahan A:
300 g tpg gandum
2 camb serbuk koko
2 camt baking powder
1 camt soda bicarbonate
1 camt garam
B:
125 g mentega tawar*Ana guna
buttercup
280 g gula castor
C:
2 biji telur (gred B)
D:
1 camt esen vanilla
1 camt cuka putih @cuka kurma
1 camb pewarna merah
E:
240ml buttermilk (Campurkan
1 cawan susu segar @ susu cair dengan 1 sdb cuka. Biarkan sebati bersama selama
10 minit sebelum digunakan.)
CARA-CARA:
Ayak (A)-ketepikan
Pukul (B) sampai kembang &
ringan.Masukkan (C) satu persatu dan pukul lagi
Masukkan (D)-pukul hingga
sebati
Masukkan tepung yg diselang
seli dgn buttermilk-pukul hingga sebati.
Alas & gris loyang saiz
9" dengan baking paper. Tuang adunan kek dan bakar hingga masak.
Atau masukkan adunan dalam
acuan cupcake sebanyak 1/2 cup sahaja dan bakar pada suhu 180c @ 15 ke 20
minit.
Sejukkan dan hiaskan dgn cream
cheese icing.
RESEPI RED VELVET CAKE- GEBU
Sumber : Nina Suria@Mon , Kak Zai@Teratak Impian
Olahan : AnnaQawina
Bahan -bahan :
5 biji telur gred B@4 bj telur
gred A
250 gram mentega beku tanpa
garam
*3 cawan tepung naik
sendiri (Tepung gandum + 2 1/2 sdt
baking powder)
*3 sudu makan serbuk koko
2 cawan gula kastor
2 sudu makan pewarna oil
base
1 cawan buttermilk- kalau xde buttermilk blh tgk resipi kt bwh
1 sudu teh garam- x letak
1 sudu makan bicarbonate
of soda @baking powder- Ana guna
baking powder
1 sudu makan cuka makan-Ana guna cuka kurma
BUTTERMILK:
1 cawan susu segar
1 sudu makan cuka makan atau
jus lemon
Cara :
Satukan semua bahan dan biarkan
selama 10 minit sebelum digunakan.
CARA-CARA:
1. Panaskan ketuhar 180 degree
celcius.
2. Ayakkan bahan kering (*)
menjadi satu bahagian ke dalam sebiji mangkuk. Ketepikan.
3. Pukul mentega dan gula di
dalam mangkuk pengadun kek elektrik hingga sebati.
4. Masukkan telur sebiji demi
sebiji, perlahan-lahan.
5. dalam mangkuk buttermilk
campurkan pewarna merah dan kacau sebati.
5. Masukkan tepung dan
buttermilk, berselang-seli hingga habis. Masukkan garam. Pukul hingga kembang
dan ringan. Matikan mesin pengadun.
6. Larutkan bicarbonate of
soda/baking powder dan cuka kemudian tuangkan kedalam adunan kek. Kaup dan
balik-balikkan hingga sebati guna senduk.
7. Tuang adunan ke dalam dulang
pembakar dan bakar hingga kek masak.
***********************************************************************
RESEPI KRIM CHEESE :
500 grm whipping cream-brand
VIVO
250 grm cream Cheese-brand
Phillidephea
60 grm gula icing
110 grm butter
2 titik lemon paste
Cara -cara :
Pukul whipping cream hingga
kental. ketepikan
Dalam bekas lain, pukul krim
keju bersama semua bahan lain hingga berkrim.
Satukan whipping cream tadi
bersama krim keju, gaul sebati, boleh juga pukul dengan mixer dengan
kelajuan perlahan.
Boleh digunakan untuk menghias
kek anda
Punyalah malas yus nk menaip, Cnp jer dari blog anna..maaf yerk....2,2 resepi dah pernah cuba..ikutla selera masing2 kalo yus lebih suka yang gebu....hihiihihi
Sumber : Nurul@Cakes2U
Red Velvet Cake by
annaqawina.blogspot
Bahan-bahan A:
300 g tpg gandum
2 camb serbuk koko
2 camt baking powder
1 camt soda bicarbonate
1 camt garam
B:
125 g mentega tawar*Ana guna
buttercup
280 g gula castor
C:
2 biji telur (gred B)
D:
1 camt esen vanilla
1 camt cuka putih @cuka kurma
1 camb pewarna merah
E:
240ml buttermilk (Campurkan
1 cawan susu segar @ susu cair dengan 1 sdb cuka. Biarkan sebati bersama selama
10 minit sebelum digunakan.)
CARA-CARA:
Ayak (A)-ketepikan
Pukul (B) sampai kembang &
ringan.Masukkan (C) satu persatu dan pukul lagi
Masukkan (D)-pukul hingga
sebati
Masukkan tepung yg diselang
seli dgn buttermilk-pukul hingga sebati.
Alas & gris loyang saiz
9" dengan baking paper. Tuang adunan kek dan bakar hingga masak.
Atau masukkan adunan dalam
acuan cupcake sebanyak 1/2 cup sahaja dan bakar pada suhu 180c @ 15 ke 20
minit.
Sejukkan dan hiaskan dgn cream
cheese icing.
RESEPI RED VELVET CAKE- GEBU
Sumber : Nina Suria@Mon , Kak Zai@Teratak Impian
Olahan : AnnaQawina
Bahan -bahan :
5 biji telur gred B@4 bj telur
gred A
250 gram mentega beku tanpa
garam
*3 cawan tepung naik
sendiri (Tepung gandum + 2 1/2 sdt
baking powder)
*3 sudu makan serbuk koko
2 cawan gula kastor
2 sudu makan pewarna oil
base
1 cawan buttermilk- kalau xde buttermilk blh tgk resipi kt bwh
1 sudu teh garam- x letak
1 sudu makan bicarbonate
of soda @baking powder- Ana guna
baking powder
1 sudu makan cuka makan-Ana guna cuka kurma
BUTTERMILK:
1 cawan susu segar
1 sudu makan cuka makan atau
jus lemon
Cara :
Satukan semua bahan dan biarkan
selama 10 minit sebelum digunakan.
CARA-CARA:
1. Panaskan ketuhar 180 degree
celcius.
2. Ayakkan bahan kering (*)
menjadi satu bahagian ke dalam sebiji mangkuk. Ketepikan.
3. Pukul mentega dan gula di
dalam mangkuk pengadun kek elektrik hingga sebati.
4. Masukkan telur sebiji demi
sebiji, perlahan-lahan.
5. dalam mangkuk buttermilk
campurkan pewarna merah dan kacau sebati.
5. Masukkan tepung dan
buttermilk, berselang-seli hingga habis. Masukkan garam. Pukul hingga kembang
dan ringan. Matikan mesin pengadun.
6. Larutkan bicarbonate of
soda/baking powder dan cuka kemudian tuangkan kedalam adunan kek. Kaup dan
balik-balikkan hingga sebati guna senduk.
7. Tuang adunan ke dalam dulang
pembakar dan bakar hingga kek masak.
***********************************************************************
RESEPI KRIM CHEESE :
500 grm whipping cream-brand
VIVO
250 grm cream Cheese-brand
Phillidephea
60 grm gula icing
110 grm butter
2 titik lemon paste
Cara -cara :
Pukul whipping cream hingga
kental. ketepikan
Dalam bekas lain, pukul krim
keju bersama semua bahan lain hingga berkrim.
Satukan whipping cream tadi
bersama krim keju, gaul sebati, boleh juga pukul dengan mixer dengan
kelajuan perlahan.
Boleh digunakan untuk menghias
kek anda
No comments:
Post a Comment