Thursday, 16 October 2014

Nasi Kerabu Celup

Assalamualaikum..
Kali ni sy buat nasi kerabu celup. sebab apa sy namakan nya celup, sy gunakan pewarna biru, sebab bunga telang tu manerlah nak cari kat Puchong ni....kalau ada pun puas nak menanya orang, rupa entah kenal entah tidak...tulah masa kecik2 dulu biler mak masak lari main..suka benor main dgn geng2 laki, panjat pokok, main nyorok2, baling tin...bola sepak pun saya join!!!!! giler haru betul saya dulu masa zaman budak2...
Apapun jom tengok resepi sy gunakan yang dah berkali2 ni..memang mengancam habis!!!!!!! Tapi mintak maafla, saya tk ingat dr blog mner saya ambik resepi ni....apa2pun terima kasih daun keladi....halalkan yerk resepi yang saya gunakan dan post kembali disini...



Kali ni saya tambahkan ayam goreng...untuk anak-anak


A) Nasi (bunga telang-warna biru)
Beras 2 pot untuk 4@5 org makan
Serai 1 batang
Daun Limau Purut
Sehiris halia
Pewarna biru (saya tambah, sebab sy tak gunakan bunga telang)





B)) Kuah Tumis
Sedikit minyak tuk menumis
6 ulas bawang merah (saya guna bawang besar)
4 ulas bawang putih
2 hiris halia
1 keping asam keping
6 biji lada kering yg dikisar ( nak pedas boleh tambahkan lagi)
2 batang serai yg diketuk
garam secukup rasa
nisan @ gula merah (sy gunakan gula merah) secukupnya
1 gelas santan pekat

Caranya:-
Semua bahan diatas sy blender ajer..kecuali serai, asam keping, garama , gula dan santan. kemudian sediakan minyak untuk menumis, masukkan semua bahan yang diblender sampai garing @ naik bau. Akhir sekali masukkan santan , serai dan kemudian asam keping.Biarkan samapai agak pekat dan masukkan bahan perasa, garam dan gula secukup rasa...bolehla ditutup api.

C) Sambal Kelapa Goreng
1 Biji kelapa parut ( sy buat 1/2 kelapa parut jer)
5 ekor ikan direbus (biasanya ikan selayang la.....sy gunakan 3 ekor, jika ikn kecik sgt ambik 4 ekor)
5 ulas bawang merah (sy guna 3 biji bawang merah ajer)
1 batang serai
1 sudu kecil gula pasir (sy agak2 secukup rasa)
1 sudu keci garam (sy agak2 secukup rasa)
sedikit gula melaka

Caranya:-
Kelapa parut digoreng sedikit demi sedikit sampai kekuningan dan agak garing, tumbuk bawang merah sampai hancur, Masukkan garam, gula, gula merah,hirisan serai, dan tumbuk lagi. Kemudian masukkan kelapa goreng tadi dan ditumbuk agar rata.

D)Ulam-ulaman
Daun kesum
Bunga Kantan
Kacang Panjang
Timun Panjang
Daun serai kayu
Taugeh
cili padi
Kubis
Dll jika nak

Cara2nya :
Kesemua ulam2 ini dipotong halus dan dijadikan kerabu.

E) Budu

F) Air Lada
Lada @ cili padi dikisar dgn sedikit cuka, garam, gula dan sedikit air masak. Sedia dihidangkan bersama nasi kerabu.


eeeee....ada solok lada lah kali ni saya buat..untuk resepi solok lada nanti saya bagi kemudian yerk!!!!!




Telur masin ni feveret saya..wajib ada!!!!

No comments:

Post a Comment