Hari ini saya sediakan 1 resepi untuk tatapan anda semua yang sudi berkunjung ke blog saya....tak susah sebenarnya jika kita tahu kaedah cara yang betul untuk buat kek...
Harap anda semua sudi mencubanya....tak cuba tak tahu kan....???? kalo agak2 rasa susah meh tempah dekat saya...kikiki..Dulu cukup familiar blackforest kek ni, sekarang org dah mula makin melupakan bila dah macam2 jenis kek pesen sekarang ni....saya pun suker ajer dengan kek ni..tak jemu2 makan.... :)
Jom layankan resepi saya dibawah ini... :-
A) Kek Span Coklat
Resepi Asal : Chef Noraini Zakaria (Buku Kompilasi Hidangan Kek)
Bahan-Bahan
150gm gula kastor (saya kurangkan)
110gm Tepung kek*
20gm serbuk koko*
1 sudu teh serbuk penaik* # Ayak semua bahan bertanda *
75gm Minyak Masak (saya selalu gantikan dengan minyak jagung/sayur)
15gm Ovallette
5 biji telur
60gm Air**
1 sudu teh emulco coklat** # bahan ini dicampur sekali**
Cara2Nya:-
Cara membuat:
1.Griskan acuan kek.Lapis dengan kertas serap
minyak.Panaskan ketuhar pada sushu 180 darjah celcius.
2.Gaul ovalette dan gula kastor dalam mangkuk
adunan.Masukkan telur sebiji -sebiji sambil dipukul hingga sebati.
3.Kemudian masukkan bahan yang bertanda * sedikit-sedikit sambil
dikacau.
4.Pukul dengan kelajuan perlahan selama 2 minit untuk
sebatikan adunan.Tukar kepada kelajuan tinggi selama 5 minit hingga adunan
kembang dan gebu.
5.Perlahankan kelajuan dan tuangkan air emulco coklat yang bertanda ** .Pukul
lagi dengan kelajuan tinggi selama 5 minit lagi.
6.Masukkan minyak masak dan gaul perlahan-lahan hingga
sebati.
7.Tuang adunan ke dalam acuan.Bakar selama 45 minit.(Saya bakar guna suhu 170C)
8.Keluarkan kek dari ketuhar dan terlangkupkan.Setelah 5
minit, pusingkan pada kedudukan asal.Tujuannya supaya kek tidak mendap.
9.Hiaskan kek.
Bahan B (hiasan):
1 liter krim putar (non-dairy whipping krim)
100gm coklat masakan | dihiris @ diparut nipis
10 biji ceri marachino
10 keping hiasan coklat (tak
letak)
1 tin ceri hitam (saya
guna filling bluberi dlm tin)
Sedikit jus oren (tak
letak)
Cara membuat:
1.Kek span coklat dihiris dua bahagian.Ketepikan.
2.Pukul krim putar dengan kelajuan sederhana selama 5 minit
sehingga kembang dan gebu.(Bila kita terbalikkan tak jatuh) Simpan sebentar dalam peti sejuk.
3.Letakkan kek span di atas papan kek berukuran 10
inci.Renjis jus oren di atas lapisan pertama.(saya gunakan air blueberry didalam tin untuk disapu atas kek).Ambil sedikit krim putar dan
sapukan atas kek tadi.Susun buah ceri hitam di atasnya.(saya bluberry filling...susah oooo..mau dapat ceri hitam dkt cni, kdg2 ada, kdg2 takdek,,)
4.Kemudian letak lapisan kek span kedua.Lakukan sama seperti lapisan pertama tadi.Hias tepinya dengan hiasan coklat
atau coklat urai.
5.Guna beg piping dan bentukkan rosette dikeliling kek.Hias
denagn ceri marachino dan coklat hiris mengikut kesukaan anda.... :)
No comments:
Post a Comment