Faveret Kek anak2 saya..sekali hadap jer kalau buat 1 kali ni..resepi coklat moist sy suka gunakan dari kak Azie. kitchen..memang marvellous!!!!! tapi agaknya ni sy terlebih letak baking powder kali ni, tu yang gambar terlalu marvellous..hihiihhi..
Best Moist Chocolate Cake EverOleh: Azie Kitchen
Best Moist Chocolate Cake EverOleh: Azie Kitchen
Bahan-bahan:2 cawan tepung gandum2 cawan gula pasir3/4 cawan serbuk koko Hershey's2 sk soda bikarbonat1 sk baking powder (opsyenal)2 biji telur saiz A1 sk garam1 cawan buttermilk1 cawan Mazola vege oil1 1/2 sk vanilla extract1 cawan air mendidih (atau 1 cawan air coffee/nescafe)
Cara Penyediaan : Panaskan oven pada suhu 300 F (lebih kurang 150 C) untuk membakar secara perlahan (slow baking).
Lenser loyang 9x13" dengan minyak dan tabur dengan sedikit tepung. Saya guna 10x10. Atau lapik loyang kek dengan kertas kalis minyak.
Masukkan semua bahan di atas kecuali air mendidih ke dalam mixing bowl. Putar pada kelajuan sederhana selama 1 minit, sebelum dimasukkan air panas atau air nescafe panas. Putar sehingga adunan sebati.
Tuang ke dalam loyang dan bakar selama 1 jam atau sehingga masak. Keluarkan dari oven dan sejukkan.
Selalunya coklat ganache sy simple ajer...
Coklat - 250gm
Susu segar - 100gm
Mentega - 1 susu besar... simple tapi best ajerrkkkk...
No comments:
Post a Comment