Thursday, 16 October 2014

Pandan Swiss Roll

Assalam..bertemu kembali..Hari ni sy rase macam perut saya meragam ckit...tulah mulut tak boleh makan asam, dah lama saya tak makan asam jeruk sebab dah tak ada keinginin sejak mengandung anak no 2 lagi, kalau tak dulu dari zaman remaja sampai anak no.1 , memang saya hantu asam, tapi tak taulah kenapa beralih arah siring dengan peningkatan usia....Apapun yang saya nak bentangkan kali ni bertentangan dengan celoteh saya berkaitan asam..hehehheh.......kali ni saya cuba buat dan olah dari resepi Vanilla Swiss Roll, sy tukarkan jadi Pandan Swiss Roll..sedap jugak!!! puji diri sendiri..Adooiiii!!!!!!!
Apapun citarasa setiap orang berbeza, ada 1/2 orang tak suka macam ni, suka macam tu..takda sapa yang salah...ikut citarasa masing2 yerk!!!!!mulut lidah lain2...so..suka atilah...
Meh tengok bawah ni resepi yang sy gunakan..maaf....resepi nya tak dapat dikenal pasti dari mner..maaf yerk!!!! :(. Saya sebenarnya  tak berapa minat dengan swiss roll, tapi disebabkan hendak membuat puding triffle sy terjah la blog2 yg ada buat swiss roll. tapi hasinya memangnya sedap!!! terus pulak jatuh cinta dgn swiss roll ni..





Pandan Swiss Roll

Bahan-bahan
4 biji telur
75gm gula castor
1 st ovalet
60gm tepung superfine
1/2 st baking powder
10gm susu tepung
1/2 st esen vanilla
75gm mentege : cairkan

Cara2nya:-
1) Pukul telur, gula dan ovalet hingga kembang
2) Tambahkan tepung superfine, baking powder dan susu tepung (sebelum tu diayak terlebih dahulu) dan gaul rata. Masukkan esen vanilla. Gaul rata lagi.
3) Masukkan mentega cair sedikit2 sambil digaul dengan perlahan hingga rata.
4) Tuang kedalam loyang 26x26x3cm yang telah digris dan dilapik dengan kertas pembakar
5) Bakar selama 25minit atau sehingga masak pada suhu 170C
6) Biarkan sejuk baru letak krim dan gulung kemas.

Bahan-Bahan Inti :
125gm krim keju
40gm gula kastor


Cara2nya:-
1)Pukul krim keju dan gula kastor sehingga berkrim dan lembut.
2) Sapukan pada permukaan kek, kemudian gulung dengan kemas (saya gulung dengan plastik supaya kemas dan biarkan beberapa jam..baru dipotong)


Boleh juga gunakan butter cream seperti sy gunakan kali ini..
resepi boleh rujuk dicini :- Buttercream

* 250gm butter/ shortening (kalo nak sedap guna butter, tapi kalo nk color tu putih cantik guna shortening         yerk)
* 125gm krimwell
& 125gm gula aising ( ayak dulu)


* Saya tambah jem strawberry selepas sapu krim...sedap!!!!!!kemudian baru dibungkus gulung kemas

Caranya :
* Pukul butter + krimwell hingga putih
* Masukkan gula aising dan pukul sehingga kembang


Tada!!!!!!! dah siap!!!!!


1st time buat kira oklah kan!!!!! lain kali nak buat lagilah...macam syok.........................pulak buat swiss roll ni..nanti nak buat cam kak ita masam manis belang2 zebra kikikikiki.....



No comments:

Post a Comment