Sunday, 19 October 2014

Pelanduk BBQ

Assalamualaikum dan selamat pagi semua..Masa ari sabtu malam itu ari pergi kerumah abang di Seri Kembangan, Serdang dan dihidangkan pula dengan Pelanduk BBQ..nyum2..nyum... Jauh datang import ni katanya dari negeri Darul Iman Terengganu, memang sekarang ni abang asyik berulang alik ke Terengganu outstation, so dapatla merasalah Pelanduk, rasanya ..macamner yerk..mungkin sbb saya pikir pelanduk so tak berapa excited sgt kot rasanya nak makan....dengar pelanduk memang cam excited, tapi bila tgk rupa, tambah2 lagi ekornya...mmmmm.......

Resepi ni dari abang saya Zeds Simba jugak dia kasi dah lama , selalunya dia gunakan dalam masakan ayam goleknya memang power la...sesuai benor dengan resepi ini....kali ini, dicubanya ke atas pelanduk pulak.....hehehhehe....
Meh kita layannnnzzzzzzz.....


                                                                 Sebelum Di bakar


Resepinya di cini :-

2kg Ayam (kali ni digantikan dengan pelanduk)
1 biji bawang besar (kalau agak kecik, boleh ditambah lagi 1 biji)
5 ulas bawang putih
2cm halia
2 sudu besar serbuk cili
1 sudu kecil kunyit
2 batang serai
1 sudu kecil jintan putih
1 sudu kecil serbuk ketumbar
1 sudu kecil garam (@ secukup rasa)
1 cawan gula @ secukup rasa (boleh digantikan dengan madu lagi best!!!!)

Semua Bahan- bahan tadi di blender dan diperap dengan ayam (pelanduk). Biarkan sejam sekurang2nya baru power...

*Boleh tambah lada hitam ditumbuk sesiapa yang nakkan rasa podah dan perah asam limau untuk rasa yg masam sedikit...





Selepas dibakar

No comments:

Post a Comment