Sunday, 12 October 2014

Pecan Butterscotch

Salam, bertemu kembali, setiap kali sy buat kek, kalau x puas hati mesti sy buat dan buat lagi, dulu sy rasa berblog susah sgt, tapi bila pikir dan pikir kalau x cuba tak tau kan?????? Alhamdulillah...lega rasanya akhirnya sy dpt realisasikan impian sy untuk tgk ank2 saya bakal mewarisi kecintaan saya bila didapur, dengan adanya ini, saya sentiasa dihati dan mata bersama mereka walau telah tiada......
Di bawah ni sy sertakan resepi butterscotch yang sy kira amat menepati selera saya, sebelum ni dah byk kali cuba pelbagai resepi butterscoth tapi ni adalah yg terbaik....feedback yg positif dari customer juga membuatkn sy rase seronok.......hihihihiii...cubalah pasti x mengecewakan, semua apa yg saya post semuanya saya dah cuba dan sebahagiannya adalah resepi modal sy menjual kek..terima kasih pd teman2 yg byk berkongsi rasa didalam masakan....
Tapi sayang sy x pasti resepi ni  siapa, kalau tak silap saya , sy ambil dari forum....pasti tak mengecewakan anda!!!!!!





Pecan Heaven

Traditional Sponge cake
A :
5 biji telur
120gm gula kastor
125gm tepung gandum
50gm air biasa
15gm ovallette
1 sudu teh esen vanilla

B:
65gm minyak jagung

Cara2nya:
1) Pukul A hingga kembang dan pekat
2) Masukkan B
3) Masukkan dalam acuan 9" . Bakar pada suhu 180" selama 30 hingga 45 mnt atau hingga masak.

Pecan Karamel
100gm kacang pecan dipanggang
100gm gula kastor

Cara2Nya:
1)Masak gula hingga keperangan,Masukkan pecan dan gaul rata.
2) Tuang atas bekas yg beralas parchment paper. Ratakan dan biarkan sejuk.
3) Pecah-pecahkan.

Sos Butterscotch
350gm gula kastor
250gm fresh cream
150gm butter
100gm white compound coklat (cincang halus)

Cara2Nya:
Masak gula hingga keperangan.
2) Angkat dari api dan masukkan fresh cream, kacau sebati.
3) Masukkan butter dan white coklate , kacau hingga larut dan sejukkan.

White Coklat Ganache
150gm fresh cream
300gm white compound coklat (cincang halus)

Cara2Nya:
Panaskan fresh cream, masukkan white coklat, kacau rata dan sejukkan sebelum dituang atas kek.

Topping/Filling kek:
500gm fresh cream
200gm sos butterscotch

Cara2nya :
1)Pukul fresh cream hingga soft peak
2) Masukkan sos butterscotch

Cara melapis:
1) Bahagi kek kpd 3 bahagian
2) Sapu filling dan taburkan kacang pecan karamel
3) Ulang pada lapisan ke2. Lapisan akhir filling keseluruh kek hingga menutupi kek. sejukkan sebentar.
4) Tuangkan white coklat dan hias dengan butterscotch dan kacang pecan

Untuk hiasan :
3 sudu butterscotch + 2 sudu coklat ganache putih


                                                                 Nyum2......sodap

No comments:

Post a Comment